Gastronomia i hotelarstwoMC-Bags.plTurystyka i rekreacja

Restauracja Kraków z europejską wkładką

Restauracja Kraków z europejską wkładką

Restauracja Kraków to miejsce, gdzie każdy z Was może smacznie zjeść. Ale nie tylko, bo przecież spędzanie miłych chwil w restauracji wiąże się nie tylko z konsumpcją potraw. O czym wiedzą na przykład Francuzi, którzy o chodzeniu po kawiarniach i innych barach wiedzą bardzo dużo. O ile włoska kultura żywienia wiążę się z celebrowaniem rodzinnym, Francuzi stworzyli swoją sztukę gotowania w dużym kontekście spotkań towarzyskich.

Kuchnia francuska

Trend francuskiego wspólnego jedzenia coraz częściej wykorzystują też Europejczycy w swoich rodzimych krajach, delektując się smacznym jedzeniem, nie tylko powstałym na recepturze francuskiej, ale również lokalnej. Głównie Paryżanie bardzo lubią wspólnie spędzać czas, a jedzenie jest dla nich bardzo ważne. Bo pysznej kolacji można zawsze przespacerować się w kierunku wieży Eiffla. Niejedna restauracja Kraków ma francuski charakter. Można tutaj zjeść ślimaki i popić francuskim winem. Wszystko oczywiście skąpane w tym paryskim klimacie wspólnego delektowania się jedzeniem. A jak jesz z drugą osobą, to wszystko smakuje lepiej.

Widelcem, czyli po włosku

Chociaż sam fakt, że jesz coś nożem i widelcem (zdaniem wielu osób potrawa smakuje wtedy znacznie lepiej), tak elegancko, to wcale nie jest wymysł francuski, ale włoski. Tak, to Włosi wymyślili widelec, a rozpropagowali go wtedy, kiedy nikomu się jeszcze nie śniło posługiwać się sztućcami, czy na początku renesansu. Północ Europy dziwiła się bardzo – jak to możliwe, jeść widelcem, uważano to za zbędny luksus i jakąś fanaberię.Dzisiaj niejedna restauracja Kraków ma w swoim wyposażeniu całą gamę widelców. Tak więc widelec pochodzi z Włoch. Dziwnie tak dzisiaj dopatrywać się tych różnych naleciałości, co skąd pochodzi, bo przecież dzisiaj już tego nie widzimy. Widzimy tylko jedną wspólnotę europejską, a przecież poszczególne elementy kulturowe, widoczne także w kuchni, pochodzą z różnych stron świata. Nawet sposób trzymania widelca jest charakterystyczny dla różnych krajów.

Restauracja może mieć jednak oficjalną identyfikację – francuska, duńska, rosyjska… W kuchni z określonej strony świata czujesz się świetnie, fajnie też jak poszczególne elementy dekoracji, wystroju wnętrz pasują też do siebie.

Czy ziemniaki są trujące?

Z kolei polskie jedzenie charakteryzuje się sporym spożyciem ziemniaków. Kto by pomyślał jednak, że kiedyś w okresie renesansu ziemniaki stanowiły bardzo egzotyczny element pożywienia. Polacy wręcz uważali ziemniaki za niebezpieczne dla zdrowia! Musiało minąć dużo czasu, aby ludzie zrozumieli, że groźne dla zdrowia (i po prostu niesmaczne) są tylko ziemniaki w formie surowej. A dzisiaj? Trudno wyobrazić sobie polskiego jedzenia bez ziemniaków.

Szukasz dobrej polskiej kuchni i tradycji? Sprawdź tą restaurację w Krakowie – Pod Baranem.

Udostępnij