Gastronomia i hotelarstwo

Najczęściej serwowane dania kuchni polskiej

Najczęściej serwowane dania kuchni polskiej

Czy zastanawialiście się, które dania są tymi najczęściej serwowanymi w naszej kuchni? Czy mamy swoje ulubione, które chętnie pokazujemy (a raczej dajemy do posmakowania) osobom zza granicy? Czy wchodząc do typowej, polskiej restauracji wiemy, że zawsze znajdą się tam stałe dania, które stanowią nasze dziedzictwo?

Na wstępie chcemy zauważyć, że Polacy bardzo często mylą polską kuchnię ze „spolszczonymi” daniami, które do tej pory występowały w zagranicznych kuchniach i domach. Jednakże, nasze wyrafinowane smaki, korzystanie z regionalnych produktów sprawia, że bardzo często mylimy to co nasze z tym, co jest „skradzione”.

Dania kuchni polskiej

Powiedzcie teraz na głos kilka najpopularniejszych dań z naszej polskiej, tradycyjnej kuchni. Założymy się, że zdecydowana większość wspomni o schabowych, golonce, gołąbkach czy pierogach ruskich. Jest w tym dużo prawdy, jednak nie te dania stanowią sedno naszych przepisów i dziedzictwa. Warto tutaj spojrzeć na gęsinę, pstrągi, tatary czy zupy – które nie są tak popularne w innych krajach, Szczególnie to ostatnie zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ obcokrajowcy bardzo często zachwycają się ich smakiem oraz bogactwem na talerzach. Barszcze, żurki, zupy warzywne – one stanowią niesamowity wachlarz smakowy, a tym samym sprawiają, że nasze kubki smakowe przechodzą najcudowniejsze momenty w swoim życiu.

W kuchni polskiej nie doświadczymy jednak przepisów z owocami morza, egzotycznymi owocami czy mięsem niektórych zwierząt. Nie są to popularne w naszym klimacie produkty, dlatego też nie znalazły miejsca w tradycyjnych przepisach. Oczywiście, kuchnia fushion łączy tego typu rzeczy, to jednak ta prawdziwa – już nie do końca. Ale mamy tutaj miejsce na inne smaczne dania, o których zaraz wspomnimy.

Najlepsze to, co typowo polskie

Choć te nasze „tradycyjne” potrawy możemy znaleźć w innych kuchniach światowych, to dalej możemy je określać jako nasze. Eskalopki, zrazy, kotlet schabowy, żeberka w miodzie, kaczka z jabłkami, dziczyzna, gęsina – wiecie w czym tkwi sekret? Nie tylko w dziedzictwie przepisów, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sposobie przyrządzania, ale również produktach. Świeże, prosto z naszych regionów – mogą „robić robotę”, a tym samym sprawiać, że ten sam przepis może mieć dwa różne oblicza, jeżeli skorzystamy z regionalnych środków czy tych supermarketowych. Prawda jest taka – polska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie i nie mówimy tego tylko dlatego, że jesteśmy obywatelami tego kraju. Jeśli ktoś nie wierzy niech się sam przekona odwiedzając Krakowską restaurację Pod Baranem. Wielu turystów zwłaszcza z zagranicy odwiedza restaurację aby spróbować tradycyjnych polskich dań i produktów.

 

Udostępnij